Eelt

Omschrijving

Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite wordt eelt gevormd als reactie van de huid. Als een soort verdedigingsmechanisme ontstaat een natuurlijke huidlaagverdikking. Door wrijving worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg. Hier spreekt men van fysiologische eelt.
Eelt is enkel storend indien dit pathologische eelt is (=hyperkeratose). Door verdikking van de eeltlaag wordt de papilaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen de nodige voedingstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen niet in dezelfde mate afschilferen. Deze eeltlaag kan met de lederhuid samengroeien. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Het is deze eeltlaag die de voetverzorger zal verwijderen totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt. De fysiologische eeltlaag zal ze gedeeltelijk aanwezig laten. Deze is noodzakelijk als bescherming.

Mogelijke oorzaken

– Onaangepast schoeisel
– Teen- of voetafwijking
– Druk van binnenuit: overgewicht, doorzakking voorvoet, hielspoor
– Magere voeten
– Aftakeling van het bloedvatensysteem

Behandeling

Na inweking door een voetbad kan de loskomende huidlaag vakkundig weggehaald worden.
Te veel eelt weghalen is schadelijk en zal meer aangroei veroorzaken. Je kan zelf na heet bad met en puimsteen de verweekte eeltlaag wegschuren. Op deze manier kan je meestal zelf hyperkeratose voorkomen.

Kloven

Omschrijving

Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking van de voethuid, maar ook door uitermate verdroging van de huid. De verweekte huid tussen de tenen is vaak het gevolg van overmatige zweetproductie. Hierbij moet aan de transpiratie gewerkt worden. Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten. Zo ontstaan kloven aan de hielen. Het dragen van slippers met een harde zool die voortdurend tegen de hiel slaat, bevordert het ontstaan van kloven.

Behandeling

De voetverzorger zal harde eeltranden met de frees verwijderen. Er zijn meerdere producten op de markt die kloven kunnen verzorgen en voorkomen. Vraag je voetverzorg(st)er om raad. Zweetremmende poeders en crèmes kunnen een oplossing bieden bij overmatig zweten van de voeten. Er zijn eveneens kartonnen wegwerpzooltjes verkrijgbaar die het zweet kunnen opnemen. Het dragen van leder schoeisel is in dit geval zeker aan te raden. Indien de kloof open is, moet onmiddellijk wondverzorging gebeuren. De deur staat open voor infectie. Indien de kloof niet open is zal een behandeling met bvb. levertraanzalf verzorging brengen

Huidschimmel

Omschrijving

Een huidschimmel aan de voeten is meestal eerst zichtbaar door losse velletjes en kloofjes tussen de tenen. Dit brengt jeuk en een onaangename geur met zich mee. Het kan uitbreiden over de volledige voetzool en de gehele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten alsook overmatige zweetvoeten zijn een risico. Kennelijk speelt een verminderde weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn tijdens of na een ziekteperiode. Anderzijds zal te regelmatig wassen en veelvuldig gebruik van zeep de PHwaarde van de huid (de zuurtegraad) verstoren.

Behandeling

De voeten behandelen met een schimmelwerende zalf. Deze behandeling moet voldoende lang volgehouden worden. Zelfs wanneer men denk van de schimmelinfectie bevrijd te zijn, kan men best de behandeling nog een tijdje voortzetten. Dit om er zeker van te zijn dat er geen sporen achterblijven en zo de infectie snel weer uitbreiden kan.

Ingegroeide nagels

Omschrijving

De nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen. Dit noemt men een pseudo-ingegroeide nagel. We spreken pas van een echte ingroeide nagel als de nagelpunt in de huid dringt, waardoor een verwonding van het omliggende zachte weefsel plaatsvindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt een acute ontsteking. De nagelwal zal eveneens ontsteken. (=paronychia) Deze ingroei komt meestal voor aan de grote tenen.

Ontstaan:

Verweekte huid: Door hyperhydrosis (overmatig zweten) of te vaak een heet voetbad ontstaat er een verweking van de sulcus, waardoor de nagelpunt sneller kan ingroeien.
Laterale druk: Door te smalle schoenen of strakke kousen is de dorsale druk groter en wordt de rand van de teennagel dieper in de sulcus gedrukt.
Dorsale druk: Indien er te weinig ruimte in de schoentop is, wordt de nagel dieper in de sulcus gedrukt.
Abnormale belasting: bvb een hallux valgus. De weefsels onder de nagel worden samengedrukt, zodat de sulcussen dieper worden.
Verkeerde knipwijze: Te kort en te hoekig geknipt, zal de nagel zich bij het verder groeien in het omliggende weefsel kunnen boren.

Behandeling

De voetverzorg(st)er zal een kleine spie uitknippen die zeker geen enkele onregelmatigheid meer bevat. Indien een splinter aanwezig is, wordt die zo mee verwijderd. De nagelrand wordt mooi glad gemaakt. De sulcus gereinigd en gedesinfecteerd. In de sulcus zal een tamponade aangebracht worden, zodat de nagel niet opnieuw kan ingroeien. Indien nodig wordt de teen ontlast.

Bij ernstige en chronische ingroeiing zijn er uitgebreide behandelingsmogelijkheden.

 • Het plaatsen van een nagelbeugel
 • Nageltractie (= verwijderen van de nagel)
 • Wig-excisie met partiële matrix-excisie (= stukje nagel en stukje van de matrix wordt verwijderd)
 • Wig-excisie met fenol-cauterisatie (= Met behulp van een fenol-gaas wordt de levende materie vernietigd ter hoogte van de matrix, zodat er plaatselijk geen nagel meer kan groeien)
 • Volledige nagelavulsie (=De volledige nagel en matrix worden verwijderd en vernietigd met behulp van een cautische oplossing

Likdoorns

Omschrijving

Dit is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een kegeltje, met de punt in de huid gericht.
Meestal ontstaat de likdoorn in het centrum van een eeltplek, als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk en omdat daar de celgroei het grootst is.
Deze eeltkern zal extra druk uitoefenen op de zenuwuiteinden en daardoor pijn veroorzaken.
Als verdediging kan zich een vochtzakje vormen tussen de opperhuid en de lederhuid.
Bij aanhoudende druk kan de huid zelfs in een ontstekingstoestand terechtkomen.

Meest voorkomende plaatsen:

 • de hamer- of klauwteen
 • Onder de voet t.h.v. kopjes van de middenvoetbeentjes (doorzakking dwarse voetboog)
 • Buitenkant kleine teen

Mogelijke oorzaken:

 • Onaangepast schoeisel
 • Lichaamsgewicht
 • Door slecht functioneren van voet of tenen
 • Weerstand van de grond (dunne zolen)

Schimmelnagels

Omschrijving

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels’.
Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen!

Hoe herken je een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen – bijvoorbeeld diabetici – hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe zien schimmelnagels er uit?

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op ‘avontuur’ en zullen ook de andere nagels worden aangetast.
Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 • verkleuring van één nagel in wit of geel
 • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin.
 • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig.
 • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond ‘zwemmerseczeem’ genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Voetwratten

Omschrijving

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden -net als wratten op andere plaatsen van het lichaam- veroorzaakt door een virusaandoening. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat.

Wat is een voetwrat

Een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie.

Herken je een voetwrat

Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

Soorten voetwratten

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De gewone wrat komt meestal voor op jongere leeftijd. Er zijn verschillende soorten wratten, waaronder de ouderdomswrat. Het is een bruinachtige woekering van diverse afmetingen en kan overal op de huid voorkomen, ook op de voeten. Wratten verdwijnen op den duur vanzelf, hoewel dit soms jaren kan duren.

Niet behandelen

Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal een pedicure niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts.
Er zijn diverse therapieën beschikbaar, maar bijna geen enkele therapie is afdoende. Wegbranden met stikstok of een ander etsend middel is een pijnlijke behandeling, die voor kinderen is af te raden.

Eerst naar de huisarts

Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. De pedicure Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld, kan deze overgaan tot behandeling en bij pijnklachten evt. een (tijdelijke) inlegzool met een uitsparing ter hoogte van de voetwrat vervaardigen.